Altafulla amb tota la il·lusió

9/12/11

Oberts al món des d’Altafulla (XIII)(1)


L’actor José Luis Gómez elegit per la a butaca Z de la RAE (succeint Francisco Ayala). 

J.MªPou ens glossa l’esdeveniment: “ Ho estic escrivint, confegint en veu alta alhora que teclejo. I amb el convenciment, m’arriba l’alegria. Un actor! Perquè a l’elegir a Gómez l’acadèmia la Real Academia de la Lengua reconeix el valor de la paraula dita en veu alta i reconeix l’actor – els actors, en plural – com a intèrpret, transmissor, portador, faedor, valedor i vetllador de l aparaula. Sense necessitat d’obra escrita. I reconeix que el mèrit de trobar el to, el matís i la intenció exactes és igual al de reeixir amb el sinònim o l’adjectiu adequat. Perquè si la paraula és la mateixa i inalterable una vegada escrita, poden esdevenir moltes i distintes segons com es pronunciïn. El que admira i alegra en el cas de José Luís Gómez és el reconeixement de l’actor com a subjecte capaç de crear amb les paraules en viu i en directe, capaç de practicar el “limpia, fija y da esplendor” sense més armes que la veu i el gest. Estem, doncs, d’enhorabona.

Divendres 2 de desembre, inaugurat l’Eix Diagonal que enllaça en 45 minuts Manresa amb VNG (C-37 + C-15); abans el trajecte durava el doble.

Inclou el viaducte de Rajadell al Bages de 740 m., el més llarg construït per la Generalitat i el tercer de Catalunya després del d’Amposta (1.070 m.) i el Morrot (834 m.). La constructora adjudicatària hi ha invertit 368,4 milions d’e. ; la Generalitat li acabarà costant 1.399 en peatges a l’ombra anuals – segons circulació- fins el 2041. Se n’hi calculen 7mil diaris al tram Manresa-Igualada i 25 mil al de VFP-VNG.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.