Altafulla amb tota la il·lusió

22/8/11

Noticiari i tafaneries altafullenques (VIII)

Primera autèntica papata calenta per al Govern, el Ple i la societat altafullenca: informa el Full d'AA / exABG nº 121 que la política de retallades del Govern de CiU afectarà les subvencioms per plaça d'alumne de llar d'infants i d'escola de Música:
A les llars d'infants passaran de 1.800 e / any per criatura a 1.600 e (- 11%). Per tant 200 e. per cada plaça. Considerant que hem pogut matricular 111 infants ( 62 a l'Hort de Pau i 39 a la Francesc Blanch) se'ns obre un forat de 22.200 e.
En les xifres consolidades del curs passat, que aporta la regidoria d'Hisenda de Francesc Farré se'ns exposen les xifres absolutes d'aportació de cada part finançadora; nosaltres les convertim en relatives per orientar el debat: 41,6 % de les famílies + 31% de la Generalitat + 27,4% de l'Ajuntament. Per tant, els poders públics hi aporten el 58,4 % i les mares i pares usuaris el 41,6%. Aquestes eren les xifres fins ara, i cal assumir aquells 200 e.. plaça / 22 mil e. totals.
A l'escola de Música passaran a 460 e. / any per alumne (- 23%). Els alumnes matriculats per enguany sumen 187 i el forat generat és de 26.180 e. Segons hem entès, cal afegir-hi 21.420 e. amb efecte retroactiu.
En les dades del cus passat, les famílies aporten també el 41,23%, la Generalitat el 33,46, l'Ajuntament el 23% i el Consell Comarcal el 2,3%. Estem amb idèntica distribució: usuaris el 41,23% i poders públics el 58,77%.

Val a dir que en la informació del Full del principal component del Govern a més de no especificar-ne les aportacions en %, en tot moment l'únic protagonista del Govern en el planteig i solució del problema és l'alcalde Fèlix Alonso, sense cap esment a la regidora d'Ensenyament Eva Martínez de SI ( per cert mai partidària de pujar taxes sigui quina sigui l'aportació municipal a ensenyaments propis o el dèficit del servei a escombreries).

Proposem, des de l'experiència i coneixements acumulats que s'escauen tres solucions:

a) repartir a parts iguals el forat que creen les retallades per plaça. Presentant les xifres de pujada a les famílies per mesades... Especialment a l'escola de Música, servei més optatiu i complementari.

b) que l'Ajuntament els assumeixi mantenint la proporció entre de poders públics (boi 60%) i usuaris. Especialment a les Llars d'infants, servei més social.

c) procés de transició cap a aportació del 50% de poders públics i famílies usuàries. Passant del copagament al 41 al 50% esglaonadament.

Sabíem que la qüestió d'aportació municipal i taxes a ensenyament tenia tant de relleu a la política municipal que era una dels cincs feines fetes a mantenir dins el nostre programa electoral. La revisió de taxes a l'escola de Música, aplicant les subvencions de la Generalitat a millores laborals i d'eines didàctiques, precipità la dimissió de l'alcalde Gené sempre agullonat pel populisme d'Eva Martínez, llavors d'AUPA, envers les famílies i el doble joc de qui el succeí com a alcalde.

Ep! cal recordar que l'aportació municipal és possible pels ingressos procedents d'impostos pagats directament (a la Hisenda municipal) o indirectament
- transferits com a participació des de l'Estat - pels censats a Altafulla. Per tant, ¿caldria especificar taxes per als no censats en cap padró d'impostos municipals?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.