Altafulla amb tota la il·lusió

28/10/09

Joan Tapia descriu i analitza “El PNB i CiU davant els pressupostos” generals de l’Estat per al 2010:

“Per què el PNB va salvar el PSOE, que fa poc el va fer fora del Govern basc tot i ser-ne la força més votada? CiU i ERC diuen que perquè li interessa. És clar. Però per què? Primer perquè han obtingut una cosa que el PNB, el PSE i el PP basc creuen bona per a Euskadi i que Madrid no acceptava ( ja comentat en aquest blog, en article de J.P.Royo). Però el PNB també creu que no va enlloc afegint una crisi política a la crisi econòmica. ¿Què pot esperar d’uens eleccions anticipades? Que guanyi ZP sense majoria? Seria tornar al que ja hi ha. I es perdrien molt mesos. ¿Que guanyi Rajoy? El PNB no hi veu avantatges. Si passa ja negociarà.
Per què CiU vota diferent del PNB? Primer creu que no governa a Catalunya perquè ZP no va imposar a Montilla la gran coalició. Segon, prioritza la seva creença que els pressupostos són dolents i, al revés que PNB acaricia les eleccions anticipades. Potser creu que li donarien més joc i no exclou un altre Majéstic. És legítim però no casa amb amb la prioritat que Mas i Duran donen a afrontar la crisi. Tercer, perquè vol anar a les eleccions catalanes sense cap compromísa amb Zapatero. Respectable. Però és curiós que el pNB no tingui manies. Els bascos creuen que un Zapatero feble està obligat a a pagar un lat preu pel seu suport. És la teoria roquista que que ara CiU ha abandonat. ¿Frustració o radicalitat per haver perdut el govern? No, al PNB li passa el mateix. Però el PNB creu que perdre Euskadi el força a ser decisu a Madrid. CiU creu que al perdre Catalunya, ha de mostar el mal humor a Espanya.”

Com a conseqüència, a més del blindatge el concert i els 450 milions d’e. per Araba, el PNB també ha espigolat 145 M d’e. compartint esmenes amb el PSOE; orientades a millorar el finançament ( castigat al projecte) de I+D+i : la meitat; 70 M. directament per a Euskadi; altres15, per a distints projectes també bascos.
Coalición Canaria també conjuntament amb el PSOE assoleix 40 M. adicinals: 3, per al Institut d’Astrofísica.

El PSC també aporta esmenes per valor de 19,4 M. al projecte de pressuposts generals, mitjançant l’encara grup parlamentari únic socialista: 5,4 M. per a I+D+i , 3,6 M. per a la Casa de les Llengües. Bravo, companys!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.