Altafulla amb tota la il·lusió

19/11/08

El consell que Bush / President donà a Obama / Senador:

“Tens un gran futur -. va dir-me -. Un gran futur. Però fa temps que visc en aquesta ciutat i, permet-me que t’ho digui, pot ser molt dura. Quan crides gaire l’atenció, com tu, la gent et comença a posar al punt de mira. I no serà una cosa que vingui només del meu bàndol (el republicà), tingues-ho en compte. També vindrà del teu. Tothom espera que ensopeguis, oi que m’entens? Així que estigues alerta.”

La tensió entre individualisme i comunitarisme per a Obama:

“En tota societat (i en tot individu) s’escauen aquestes dues tendències: l’autònoma i la solidària, que estan en tensió. De vegades els nostres valors topen perquè, en mans dels homes, poden portar-se a l’extrem o distorsionar-se. La confiança en un mateix i la independència es poden transformar en egoisme i llibertinatge, l’ambició es pot convertir en avarícia i en un desig frenètic de triomfar al preu que sigui. Més d’una vegada hem vist com el patriotisme deriva en patrioterisme, xenofòbia i en la repressió dels dissidents. Hem vist que la fe es calcifica fins a convertir-se en fariseisme, estertor de mores i crueltat amb el proïsme. Fins i tot l’impuls de la caritat pot transformar-se en un paternalisme asfixiant i en un no voler reconèixer els altres la capacitat de valer-se per si mateixos.”

L’explicació de la conducta dels polítics per a Obama:

“ Ni l’ambició ni la determinació són suficient explicació. Els acompanya una altra emoció, potser més penetrant i certament més destructiva, una emoció que, després del vertigen que sents en anunciar oficialment la teva candidatura, t’atrapa ràpidament i no t’abandona fins l’endemà el les eleccions. Aquesta emoció és la por. No sols por de perdre – que en fa molta -, sinó por de la humiliació total i absoluta.”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.