Altafulla amb tota la il·lusió

1/12/07

Tindrem el pressupost sense inversions que ha proposat PAU al Ple.

Com anunciàvem al final de l’article del nostre portantveu, hem mantingut la il·lusió i, sobretot, la coherència, tenint un paper molt actiu al Ple tan decisiu de l’aprovació dels pressupostos del proper 2008.

El motiu de fons de les discrepàncies i angoixes dins del Govern, a més dels butlletins de Baix Gaià, no era d’altre que els criteris sobre inversions a préstec i sobre futures places de nou personal. En les reunions d’elaboració dels pressupostos de l’equip de Govern durant tardes i matinades de la festa major vam oposar-nos radicalment a que l’àrea d’Urbanisme de Marisa Méndez-Vigo s’expansionés amb un futur tècnic mediambiental i, encara més, pretenent un coordinador d’habitatge municipal que fes assumir per l’Ajuntament d’Altafulla la competència de la Generalitat en vivenda de promoció pública. Pel que fa a inversions, vam proposar els 68.000 euros de la primera de les 10 anualitats per al Camp de Gespa. A canvi ens volien fer acceptar com a prioritat, després de deutes i enllumenats amb els quals estem perfectament d’acord, la famosa lluita contra les inundacions (a Baix a Mar, amb 40.000 euros, per a un futur projecte amb la megalomania de preveure la paranoia d’inundacions per culpa del Canvi Climàtic*; 50.000 euros, per a un carrer que evités les possibles inundacions del pavelló).

Havíem participat activament en la confecció dels estalvis de despeses i en les tan optimistes previsions d’ingressos, on vam fer l’advertiment que calia que l’equip de Govern negociés amb els motors econòmics urbanístics per conèixer-ne els seus projectes de futur, la seva repercussió als futurs ingressos en ICIOs i llicències urbanístiques per tal que fossin assolides les xifres previstes als pressuposts d’ingressos.

Per coherència, vam anar al Ple (sense haver-nos reunit amb cap altre grup) estant en contra del pressupost total que incloïa aquelles places (sense dotació pressupostària però incloses com a vacants) i, evidentment, de les inversions contra inundacions. Però el nostre més gran motiu d’angoixa provenia de la proposta d’aprovació pel Govern ABG + CiU + ERC d’un projecte de 3.200.000 euros, redactat al setembre i destinat, com si no?, a preveure les futures greus inundacions a Baix a Mar. Aquest projecte era el proposat pel Govern per demanar al PUOSC de la Generalitat els 650.000 euros que podem obtenir per al període 2008-2012. La gravetat de l’error d’aquesta proposta ens havia fet connectar amb altres grups.

Ja som al Ple. El Govern retira el punt que acabem d’esmentar. Gran victòria. Gran alleujament. Ara tenim fins el dia 27 d‘aquest desembre per decidir per consens les inversions que proposarem a la Generalitat. Nosaltres prioritzem el futur edifici específicament per a Biblioteca Municipal de futur poble de més de 5.000 habitants. La regidora d’Urbanisme ens el va rebutjar a la Comissió quan encara érem al Govern.

Seguim al Ple. Comença el torn d’intervencions de votació del pressupost. Estrenem veu i vot diferenciat després de ser destituïts al Govern. Com que som el grup més petit, som els primers a parlar. Proposem que, per tal de votar-lo favorablement, l’equip de Govern faci un exercici de responsabilitat i retiri el que ja sap que són els nostres punts d’irrenunciable discrepància (personal i inversions). Per coherència, acceptem els estalvis de despesa perquè hi hem participat i amb advertiments, el d’ingressos. L’oposició en bloc va anant dient que votarà que NO a tot el pressupost, sense demanar contrapartides per rectificar; com va dir Josep Mª Gené, el NO del Ple al Pressupost de 2008 suposava que el Govern perdés una Moció de Confiança encoberta.

Després d’un encès debat, vet aquí que l’equip de Govern en minoria s’avé a totes les nostres peticions. El que no era acceptat de cap manera quan estàvem al Govern, ara que som un vot diferenciat i imprescindible ha estat oli en un llum. Gran disgust del bloc de l’oposició, el mateix que ja havia fet un text conjunt contra els criteris d’ordenances fiscals del Govern en les quals hi vam tenir un paper destacadíssim. Nosaltres pensem que vam anar al Ple amb tres crisis municipals: la del Pressupost, la del Govern i la de la Hisenda de tots. Sortim del Ple amb dues crisis. Amb el pressupost aprovat, tenim una millor gestió d’intervenció i tresoreria ja que tots els patronats queden refosos en el pressupost únic; tot el personal de l’Ajuntament se sent del tot segur. Però, haurem d’esperar a conèixer la liquidació del pressupost del 2007, cap al març, per saber si els resultats permeten assumir inversions a préstec; esperem que sí, amb un ventall d’inversions consensuat on incorporarem el 68.000 euros...

(*) Encara que sembli que no vingui al cas, nosaltres també compartim (i no per esnobisme) les teories de James Lovelock des d’abans que comencessin a ser acceptades per alguns dels membres de la comunitat científica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.