Altafulla amb tota la il·lusió

20/11/07

Sant Martí gloriós: 16 entitats actives + finançament municipal

Em plau de fer inventari de les aportacions de les distintes entitats a la gran FM Gran d’enguany, acompanyades del lògic suport de la respectiva despesa municipal. Han tingut tres caps de setmana d’actes: entorn de la diada castellera + 11 de novembre / sant Martí + capvuitada.

Comencem per la nova entitat del Grup de Joves: tota l’organització (200e.) a la Violeta del passatge del Terror i del Halloween (temps de globalització cultural amb hegemonia american way of life) i també, important de l’interior de l’antiga Corona d’Aragó, la Xaranga de Correbars, amb la gresca de carrer dels ebrencs de Lo Perkal (700e). Ja més tradicional, però d’origen japonès, el Karaoeke (542 e. pel grup electrogen – “grel ) de prop del Cinemes.

Seguim amb els consolidadíssims Diables, tot un poder fàctic en temps de sant Martí per l’expectativa dels seus Versots que ens han organitzat aquest reguitzell d’actes: la 5ª baixada de trastos, vertiginosa, plena d’altafullenc a les voreres, amb l’espectacular corba de la baixa del Comunidor (800e. + 54º e. per la palla + 245 per l’ambulància); l’empalmada (4.408 e per als músics + 791 pel grel), l’espectacle de llum i estrèpit del Correfoc (1.300 e + 320 d’ambulància), els esplèndids castells de focs ( 2.200 e.) i de repicó la Gincama autodiabòlica (700e.). Déu ni do, gràcies, Diables. També dins del cercavila (900 e.)

Els Castellers d’Altafulla (total de 700 e.), amfitrions de la Diada del dia 4, mantenim la categoria de colla de set mercès a un 3 descarregat al tercer intent; a la plaça del Pou, els Nens del Vendrell van sortir encara més pletòrics de plaça, en descarregar després de 30 anys dos 4 de vuit la mateixa temporada – per la seva patrona santa Teresa i a Altafulla. Van guanyar-se els 1.700 e. El pilar de 4 pujat per les escales potser fou el de més mantingut ritme de velocitat constant de la història. Moments abans, havíem inaugurat la segona fase del local a la pellissa de l’era de l’Yxart (tot i que sense la clau de la nova sala) d’entrada ens vam quedar al pati, perfectament formigonat i amb barana d’accés. Després del pilar van ser els Castellers els portadors del sant en processó. Com a primer acte cultural de la FM Gran, a la sala Marquès de Tamarit del Centre d’Interpretació vam encetar un debat sobre les diades castellers al Baix Gaià, amb el cap de colla Joan Albert i l’Olivé del Catllar que les hi organitza cada agost.

Els bastoners, que boi sumen sis dotzenes de balladors, van sortit pel gran cercavila, amb nans, gegants i diables. I van actuar per a la poca gent gran del migdia de vigília, amb castellers i la coral.

El Centre d’Estudis (professores Maria Noguera i Olga Arnau) ha assumit la celebració dels 50 anys de la inauguració de les escoles Teresa Manero, amb dos actes: un de permanent durant festes, l’exposició de mobles i estris al vestíbul del’Ajuntament, on per fidelitat a l’època van treure del bagul de les infàmies que mai més no tornaran, els retrats de Franco i José Antonio, i les banderes de Falange i dels Tradicionalistes (les mateixes que eren hissades a la façana de les estrenades escoles un 11 de novembre de 1957, com consta a les fotografies de l’exposició). Qui així no entengui i deliri amb suposades apologies que s’ho faci mirar. La vigília de sant Martí van oferir-nos el vídeo d’imatges, amb fons musical, sense text de l’àlbum costumista entranyabilíssim d’aquelles Teresa Manero. Perquè com diu Serrat a Lucía: “el olvido se llevó la mitad”…

El Cercle Artístic d’Altafulla (total de 300e.) ha exposat al Fòrum de la parròquia i a la plaça Martí Royo el seu taller d’activitats per la mainada reeixí en un mosaic que algun dia en policromia de ceràmica engalanarà el centre de tan preciós espai mediterrani i cada cop amb més vida comercial / comunitària que tan costa d’entendre als partidaris de l’atomització rídiculament petitburgesa.

L’Ateneu de Dones ha tancat el cicle de tres caps de setmanes amb la tarda a la Violeta de sainet i musical, culminat amb una xocolatada de Cal Vito que va fer una gran cua.

La Coral Nou Rebrots (400 e.) excel·lí en la missa cantada de l’ofici al patró, dirigida pel professor Jordi Català. Amb J.Mª Alasà cantant, vaig estar tot sol al banc “d’autoritats”.

Els actes culturals directament organitzats pel Patronat que encara presideixo i he tornat a dinamitzar (d’acord amb el Pacte de Govern) han estat aquests:
a la sala Marquèsde Tamarit: exposició de castells de 9 i de gamma extra del fotògraf vilafranquí Miquel Arroyo (300e.) + concert d’Elena Pérez-Arzola (600e + 928e. del piano), amb segona part de peces de Serge Mühle + Concert audiomusical d’All Jazz (600 e.).
I la contractació, al juliol del tres espectacles de qualitat a la Violeta (703 e. pel grel): l’orquestra Girasol (5.104e.), el divendres 9; Lorenzo Santamaría, la vigília (4.060e.) i la Màgica còmica Joana Andreu, el dia de sant Martí (1.798e.).
A la plaça de l’Església, arribada la processó: la ballada de sardanes amb cobla (900e.) i els piscolabis (600e.).
Al parc del Comunidor, l’oferta per al mainada, el festiu dilluns 12 de novembre (870e.)
L’Esplai de la Gent Gran va millorar les aportacions després del boicot reactiu del seu president a la Festa de les Cultures de setembre. Van tornar a organitzar la rua i l’escena de la capa de sant Martí, importada del món germànic; i van autoorganitzar la missa i dinar de l’Esplai, definitivament sense adherències d’”ancienne regime” clientelar.
Els emprenedors d’Ateca presidida per Lluís Cañellas van tornar a oferir-nos l’esmorzar arran de mar, al passeig de les Botigues. Ocasió per adonar-nos que les llevantades han deixat el front de platja pelat, descalçant una dutxa i fent aflorar les roques fixadores dels transplants de sorrals.
Enguany com a nou regidor d’esports, vell soci del Futbol del que fou primer president l’avi Cisco, he hagut de viure amb tristesa com havíem de jugar el partit de festa major a La Riera, com a locals i en derby contra la Torre. Vam guanyar 2-1! Però com vaig dir-li al Martí Inglés per la 107,4 FM tenim un Ple i un govern de tercera categoria d’aficionats. I tan com el podíem ja tenir per aquest sant Martí, el camp de gespa artificial a l’estadi Joan Pijuan!.
A la Portalada, un triangular de futbol sala entre penyes i el propi club (300e.), que l’any vinent ja viurem al Pavelló del Roquissar, del que afortunadament per a la hisenda municipal el desviament de costos serà assumit per Vicsan, encara regidora Marisa dixit. Quan l’inaugurem caldrà especificar les xifres finals i les fonts de finançament. Per redimir el pecat original de “tamaña” focalització d’inversió caldrà una agenda poliesportiva intensa.
La Penya ciclista ha aportat dos actes a la FM de sant Martí: la seva tradicional pujada a sant Antoni, la n’ha fet la 23ª i la rua amb bicicleta (conjuntament amb l’Ampa de la Portalada).
Els del ping-pong al pati de les Teresa Manero han tornat a organitzar un torneig de festa major. Hem sumat quinze entitats que l’han nodrida. La necessària contenció i austeritat del pressupost de 2008, que massoquistament vam elaborar l’encara govern durant tardes i matinades de sant Martí, ha d’afectar al mínim els projectes de les entitats. Esperem complir des de Cultura i Esports, si encara continuem…

Els protagonistes

Els noms propis del sant Martí d’Altafulla de tres caps de setmanes de novembre 2007 són encapçalats pel sempre “mestre nou o jove” José Miguel Gallego, com a pregoner sincer, brillant i emotiu, molt emotiu. El seu gran amic recordat Manolo Ramírez com hauria disfrutat amb el pilar de quatre familiar amb el gendre Jordi Morell a segons, el nét Martí d’acotxador sostenint la germana Anna enxeneta , a la sortida d’ofici.
Segons grans protagonistes: J.MªBellido presentant l’aplec gravat de veus i fons musicals de la seva antologia poètica (400e. per a l’edició gratuïta) i posant text a l’auca amb dibuixos del retornat pintor Salvador Ferré. I. és clar, l’autor del cartell Antonio Moreno (que viu davant de Ca la Gallega) que profèticament ha fet un cartell d’estiuet,amb el paisatge de Vila Closa, de verd perenne d’oliveres i pins i de mar, de Botigues de mar, amb un patí català vogant. La compaginació del programa per 600e.
Protagonista esportiu: el ciclista J.MªVidal, que als seus tan en forma 54 anys ha guanyat la pujada a sant Antoni. Oi que s’assembla de sempre al gran ciclista holandès Jan Jansens.
Protagonistes organitzadores indiscutibles: la gerent de Cultura i cap de Festes Olga Arnau + l’Eva Mestres (lesionada en combat per zel de perfeccció). M’hi sento molt agraït i identificat, perquè sé el que és anar com una baldufa vetllant / patint d’un acte a l’altre. La fillade l’Eva, la Irene Cabello ha debutat amb el grup de teatre de l’Ateneu, en el paper de la criada / mestressa Leonor. El Jordi Ribé, fent de pobre de l’escena de la capa de sant Martí i debutant amb la companyia de la Joana Badia. El Leo Moreno portà a la plaça Martí Royo la bitlles catalanes, la trobada de plaques de cava amb dues de noves i nous esmarilats (900e.), i el circuit infantil d’eslots (500e.)
Em plau també d’esmentar la bibliotecària, Elena Cobos, que ha pogut protagonitzar el seu just somni de veure ple de prestatges el dipòsit de llibres de l’antiga guarderia i el nou mobiliari de la Biblioteca.

P.S.- Com a premi a haver impulsat políticament les dues úniques inauguracions de nou patrimoni municipal, amb el lògic discurs final de l’encara alcalde, al seu butlletí de Baix Gaià reincideixen en insinuacions calumniadores contra aquest veterà municipalista incombustible: i fent servir “estratègicament” i tan sinistrament calculada la pròpia Junta de Govern…! Certament el protagonista més negatiu de la FM d’enguany: llur Butlletí.

Fonxo Blanc i Canyelles
5 legislatures a l’Ajuntament d’Altafulla
President dels Patronats de Cultura i d’Esports

1 comentari:

Anònim ha dit...

moltes felicitats, encara regidor, i encara capacitat per carrecs publics. encara capaç de carregarse l'esquena amb mes EGO que Chaves (el veneçolà, es clar).
Moltes felicitats, ja que ets capaç d'estar 5 legislatures i encara no acceptar que no sou el centre del mon, es digne d'admirar la teua incombustible tossuderia en fer les cosses dificils.
De devó felicitats, no`´es gens facil ser com ets

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.