Altafulla amb tota la il·lusió

18/5/12

Les patates calentes del nou Cadastre


Caldrà un tipus de l’IBI, variable cada any... i s’implanta el greuge comparatiu una doble base: del 100% del valor per als qui baixa la valoració i escalonada en deu trams – del 10% progresiu anual – als qui la valoració hagi pujat.
Molt ben editada i compaginada la informació del butlletí municipal sobre el Nou Cadaste; fruit de les converses entre dos grans empleats de nivell A del nostre Ajuntament, l’interventor i el director de MMCC. Potser només hi faltava la comparació de zones del tres Cadastres que hem aplicat al S.XX, i sobretot quan es comparen els valors cadastrals mitjans dir que els vigents fins el 2006 venia de principis dels 80’s (31 mil e.) per la qual cosa en lloc dels 10 anys de vida en tingué un quart de segle, amb gran estalvi per a cada contribuent i autèntica ganga al pagament de les plusvàlues de venda-compra, sobretot en el trienni de la bombolla immobiliària 2004-2005-2006 on els ICOs establien un equilibri i sosteniment pressupostari gens conflictiu.
En conversa animada amb l’alcalde Fèlix Alonso al camp de futbol – sempre que veig el Fèlix i la Sisí em poso més que content perquè me’n recordo del Miguelín i la Isabel i del pare conversant afectuosos a la botiga que enguany fa 50 anys – m’ha fet saber que just entrar ell, el juny de l’any passat, la delegació a TGN de la Direcció General del Cadastre, amb les mateixes arquitectes responsables tècniques úniques i exclusives del Cadastre tan contestat, canviava de criteri en adonar-se que la valoració de preus de mercat havia davallat crònicament cap un 35% Personalment, sabent-ne aquelles competències i capacitats tècniques sempre en vaig fer cas: “com no ha canviar la qualificació urbanística i els preus de mercat no el podem canviar”. Això sí anant-hi ssempre que calgués en el decurs del temps: per ni negligir, ni encetar falses expectatives que porten a la frustració i a la desafecció...
Si comparem els valors globals del Cadastre 2007-2012 amb els nous ens dóna una davallada de 733 a 481 M. d’e: exactament un 34,38%, aquella davallada dels valors de mercat que determinen junt amb les expectatives de construcció permeses pel planejament urbanístic les zones i valoracions cadastrals.
Amb el nou Cadastre es presenta una gran patata calenta al Govern, al Ple i cada propietari que paguem IBI com titulars de béns immobles (de residència habitual o segona, o inversió...). Com prou se’ns informa al Ple de 26 de maig hem de pujat el tipus de l’IBI (de l’actual 0,78 fins a un màxim possible de 1,15% per tal de seguir mantenint l’equilibri i la sostenibilitat pressupostària de l’Ajuntament d’Altafulla. El mateix criteri que ha guit cada decisió a la passada legislatura; passar al 0,9 per als 2008 (amb el Govern Farré i Alasà a Hisenda) i mantenir-lo tres anys (Govern Gené i qui escriu com portantveu responsable ) i baixant-lo al 0,83 (Govern Pérez). En cada difícil moment PAU estigué a tan a l’alçada com en minoria progressiva cavant la pròpia tomba – sempre millor la petita i pròpia que la gran i general...,oi?). Per calcular el nou tipus cal garantir uns ingressos efectius en IBI per al 2013 de 4 milions d’euros (3,8 al 2012 i amb la nova obligació de calcular sobre el realment ingressat en la liquidació de l’any anterior que no sobre cens pressupostat, com s’esqueia fins ara).
En el càlcul intervénen dues menes de bases cadastrals: quan la valoració ha baixat s’aplica el 100% directe, però quan ha pujat, seguiex vigent el sistema d’escalonat en deu any d’aplicació progressiva d’un 10% més cada any. Sembla que els perjudicats per la nov a valoració sortiran beneficiats en bona part dels rebuts del proper decenni, ja que el tipus és únic. Tant els nous valors que han augmentat que exprenyen als nous afectats, com la doble base d’aplicació per a un únic tipus coven greuges comparatius, que poden tenir ressò al Ple i sobretot al torn del públic. Com reaccionarà ADARCA?
Cal esperar que la proposta tècnica, perfectament quantificada que presenti Intervenció, tingui unanimitat municipal. Llavors, ABG i la regidora d’AUPA ara a SI hauran rebut un tracte que ells no van practicar precisament... Si Ideal i PP els imiten tornarem al conflicte social de desligitimació dels necessaris ingressos per IBI; amb menys habilitat en agip-prop i amb menys massa crítica mobilitzant-se.
A l’article del portantveu tècnic permanent d’ABG en l’oposició al Cadastre esmentat i al tipus que reclamaven l’equilibri pressupostari hem de tornar a llegir la dada de mala fe alarmista, que prou exhibí en el debat electoral Fèlix Alonso i que prou li vaig retreure immediatament: “ El recibo medio del IBI el año 2016 habría sido de 877,26 euros”. Ara ens endinsem al paradís, segons l’inspector d’hisenda / comunista de xalet viurem en “una reducción media de 137,40 euros anuales”. ¡Segur que el proper Ple del 26 de maig no podrà aprovar-la, d’acord amb el “nuevo tipo de gravamen” d’equilibri i sostenibilitat per al Pressupost d’Altafulla de 2013!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.