Altafulla amb tota la il·lusió

11/5/12

Françoise Holande, retourne l’espoir des gauches europeénnes


Rafael Jorba, tornat del Consell Català Audiovisual a La Vanguardia escriu a “Moi, presidént de la République”, encara amb la victòria en calent: “Hollande és des d’ahir al vespre el setè president de la V República. La seva investidura mediàtica es entreveure al final del cara a cara a tv: “Moi, le président de la République”, va repetir fins a quinze cops per atacar els flancs febles de la presidència de Sarkozy. Una anàfora – figura retòrica que consisteix a repetir una mateixa expressió a l’inici de diverses frases – que ahir al vespres esdevingué real.
El sòlid perfil acadèmic d’Hollande – Science Po, promoció Voltaire de l’ENA – es complement amb l’art de l’estratègia. Una qualitat que primer els adversaris interns al PS i després Sarkozy han infravalorat. Amb tot,Hollande és un animal polític (...) Hollande, que porta el nom de la terra dels seus avantpassats (Holanda), que van haver de fugir de les urpes de la Inquisició, conserva als gens l’art de dissimular.
L’aritmètica imi, sobretot, els intangibles han inclinat la balança. Sarkozy, el superpresident, no ha aconseguit tombal Flamby (així l’anomenen els crítics). Ha descobert, com ja havien fet els elefants (barons) del PSF a les primàries, que Hollande és com el jonc: s’inclina però no es trenca. La seva elecció ha tingut el perfil d’un referèndum anti-Sarkozy. Més que els mèrits d’Hollande, han pesat els demèrits del president sortint. La crisi ha fet la resta de la feina.
Fa cinc anys Sarkozy va arribar a la presidència amb un enorme capital polític que va començar a dilapidar la mateixa nit electoral: s’havia dit que es reclouria a un monestir per meditar, però va celebrar la victòria a Fouquet’s per embarcar al iot d’un amic multimilionari.
En el pla electoral, ho ha fiat to als assessors. Patrick Buisson, que en altre temps va militar a l’extrema dreta: fronteres, immigració, islamofòbia larvada... El president – teòric garant dels valors republicans – ha traspassat en la segona volta un línia vermella que fins i tot el centrista Bayrou ha censurat.
La victòria d’Hollande també té un caràcter de test europeu: els francesos no han avalat el certificat de defunció de la socialdemocràcia i han donat suport a l’aposta keynesiana del presidenciable socialistadavant ‘l’austeritat a mort’ de Merkozy que, en expressió de Felipe González, ‘condueix a la mort d’Europa’. El doble repte, doncs: fer renèixer ‘el somni francès i impulsar un nou començament per a Europa’”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.