Altafulla amb tota la il·lusió

18/7/07

Les Bruixes. Juliol 07

L’últim aclariment a AUPA…

Evidentment, el “porquerol fatxa” no pot ser de cap manera Manel Ramon; sinó el qui fundador dels Ideals i donant-ne la seva adreça com a domicili oficial certament va plantejar-li el dilema entre la seva colla i jo. Em semblava elemental i evident la interpretació. Per cert, tota paraula acabada amb “–ol” introdueix un diminutiu carinyós, un toc irònic, que potser no copsen els d’AUPA residual.
Hauríeu de meditar perquè als textos de la vostra candidata només van ser esmentats les obres de les regidories de Salvans Jr i Castro Sr.
Tant d’apropiar-se de vuit anys de govern – on un terç correspon a regidors defenestrats – i de cap manera adonar-se’n de les grans aportacions del Manolo Ramon: l’urbanisme social, la gran passió de poble. A l’enquesta del blog Altafulla Confidencial el vaig votar com el millor alcalde, fins ara. I dues vegades, fent trampa!

Goigs i maldecaps de governar

Dóna gust tornar a convocar Patronats, reprendre o refer relacions (alguna lògicament reticent o hostil) i atendre reivindicacions.
PAU tenim regidories amb poc llustre i pes polític però de gran contingut social i humà.
Agrada col·laborar / decidir solucions: dutxes als vestidors del camp de futbol; cistelles i porteries a la nova pista de la Fassina; millorar l’aportació a la Festa Major de Brises del Mar; estimular el disseny del futur Museu Etnogràfic, veient tan contents el Vador Gatell i el Joan Vives; reconèixer la tasca de l’Helena Cobos com a bibliotecària i inventariadora del llegat d’eines de l’esmentat fill gran de Ca la Cristina; renovar el mobiliari de la biblioteca. Avançar la data de subvencions als clubs esportius i assignar-hi el romanent; relligar-ne la formació per acollir-se a l’única subvenció de la Generalitat que podem assolir enguany. Assumir la modificació de crèdit de 36 mil e. per al Patronat de Cultura, per tal que pugui assumir el seguit de compromisos no pressupostats ( 31.400 e = impressió de Pinzellades, 12.900e. + actuacions del Diables, 6.500e. + 10% catxets Concerts i Festival de Veus, 4.200 (+ 40.000 e. reservats) + feines als protocols de l’arxiu, 4.000e. + restauracions de quadres de Viladomat del Santíssim, 2.000e + publicació didàctica de la Vil·la dels Munts, 1.800e.) i a més organitzar una Trobada de diables del Baix Gaià l’octubre, 2.500 e. i 3.200 e. de complement de contractació de colles castelleres, per a la Diada de sant Martí.
Els maldecaps corresponen a solucions que reclamen una gran inversió i alhora fer-se amb subvencions. La nostra àrea de govern en té tres:
el paviment del camp de futbol + l’acabament i concessió / utilització continuada i de nivell del Pavelló + la futura biblioteca per a una vila de 5 mil ànimes. En seguirem parlant, als Patronats i al Ple. I informant-ne multimèdiament…

Els comptes del MacroPavelló:

Quan tornes a ser regidor i sobretot regidor de govern , la curiositat per aclarir dades i xifres viu els primers dies en plena frisança i acompliment.
L’estiu del 99 aclaria l’aportació a la Hisenda Municipal i el procés de pactes i acords de la promoció de la zona de les tres naus presidida per la de Caprabo. Vam acabar liquidant la plusvàlua per la venda dels terrenys (3,3 M de ptes.) i vaig aclarir que l’Hospital havia actuat d’esquer i d’ensarronada.
Aquest juliol m’ha plagut d’aclarir els comptes del Macropavelló. Que desglosso, per demostrar-ne la seva condició de concentració / cost d’oportunitat d’inversió realment increïbles, d’un deliri de grandesa obcecat: fins a sis orígens tenen com a únic final obsessiu el Macropavelló:
(a) conveni amb Balís s.l de 2 de desembre de 2004: dues primeres fases = 557.250,57 e. (moviments de terra, sanejament, construcció de pista: 169.920,88 e. + 387.329,39 e. per estructura d’acer, cobert i baixant de pluvials). Acabat i lliurat ja a començaments de 2006!
S’hi sumaven les inversions de Balís previstes per a climatitzar la piscina municipal ( 300.506,65 e.) + cobrir la poliesportiva de la Portalada ( 150.253 e) + fins i tot el que el pacte inicial de 23 d’octubre de 2003 havíem assignat per a construir un lcoal social a Brises del Mar ( 180.303,63 e.)
(b) adjudicació a Vicsan de la resta de fases per valor de 2.136.100 e. Per tant al Pavelló hem invertit 2 milions 693 mil 350 euros.
Amb el mèrit això sí de no haver de recorregut a cap operació de préstec ja que per criteri polític de l’equip de govern AUPA & PSC oficial s’han abocat al MacroPavelló les següents fonts de finançament:
(a) Només la cinquena part: el 20,7 % per conveni amb Balís s.l., la promotora de l’ecoresort i centre d’alt rendiment de les Esplanes / Brises del Mar.
(b.1) Més de la meitat: 52,6% el 1 milió 416 euros dels 3 ingressats per la cessió de l’ús de la xarxa d’aigües a la nova empresa constituïda. Quan tinguem el primer balanç econòmic d’Aigües d’Altafulla veurem si calia reservar-ne per a subvenir dèficits o sobretot per a invertir en rehabilitació de les pròpies xarxes, tan malbaratadores de cabals per fuites.
(b.2) 400 mil e. de la venda d’una parcel·la municipal a la Pedrera / pl.Onze de setembre. El 14,9 % del total.
(b.3) La resta, de la subvenció del Consell Català de l’Esport. Encara no un 12%.
Adonem-nos, doncs, que ni una tercera part prové de plantejaments estrictament d’equipaments esportius: els boi 451 mil e. del primer conveni amb Balís + la part de la subvenció del Consell Català de l’Esport expressament destinada per al MacroPavelló.
Quan pactem el conveni de UpA+PSC destinàvem a instal·lacions esportives el que finalment ha representat el 17% del cost del pavelló – i sense piscina. La coberta de la graderia de l’Estadi Municipal ha representat exactament els mateixos 150.253 e. previstos per a la Portalada.
Entre gener i maig d’aquest 2007, les certificacions només sumen 188 mil euros + 16% d’Iva.
Estem constituint una comissió de seguiment de regidors i de clubs interessats per vetllar per a l’acceleració de les obres.

El pressupost del camp de gespa artificial de juliol de 2006

Fa un any, el 4 de juliol de 2006, el Consell Català de l’Esport va convocar-ne subvencions. L’anterior equip de govern va presentar diligent un pressupost que no va triomfar però podem tenir com a primera referència:
(a) Execució material: 283.043 e. Dels quals 148.500 corresponen a la pavimentació amb gespa artificial, que cal renovar cada deu anys.
(b) L’obra d’adecuació pujava boi 90 mil euros i la de reg 36.656 e.; inversió permanent en aquest cas de boi 127 mil euros.
A l’execució material cal sumar-hi els boi 54 mil euros de beneficis de les empreses proveïdores (16 % de les despeses generals + 5% de benefici industrial). En resulta una base imponible de 336.820,91 e. Que suma el 16 % d’iva per donar el cost pressupostat total: 390.712,26. e.

Fonxo Blanc Canyelles / Cultura, Festes i Esports


Diada Castellera de les Cultures

En diumenge perquè els torrencs reserven la tarda del 15 a la processó del Quadre de santa Rosalia. I per tant vam permutar diades: ells, en dissabte: la nostra tarda; nosaltres, en diumenge, el seu dia tradicional. Hi hem perdut com a escenari televisiu però hi hem guanyat en resultats i en ressó escrit. Llàstima que la colla amfitriona – més de tardor que d’estiu, tot s’ha de dir – ni podia plantejar-se el castell de set ni van triomfar amb els castells que havien fet a Baix a Mar de la Torre el vespre de sant Joan: el dos o torre de sis i els 3 de sis aixecar per sota.
La plaça plena com mai, el Xiquets de TGN valorant la plaça carreguen el seu primer 4 de vuit de la temporada i els Castellers de Vilafranca justificant de sobres el seu catxet (4.200e.) i les expectatives al món casteller quan actua a la plaça del Pou. Tres castells folrats ( la lleugera torre de vuit, a punt per al pis més amb manilles a Mataró; el 3 de nou que permet de conservar la categoria de la plaça i que a la Torre patí una caiguda inesperada; un pilar de set vibrant) i el quatre de vuit amb l’agulla del pilar de sis, que tant fascina els espectadors novells i que per als més experts veié com el segon Fèlix Miret el girava.
Estrenàvem una gran pancarta confegida pel Juan Gobi. Qui tot satisfet i il·lusionat la col·loca el mateix migdia als balcons municipals. Llavors em vaig adonar que havia errat els femenins ( són en “–es” i els va escriure en “–as”, com volien els arcaitzantsde la Renaixença). He preferit aguantar el xàfec de crítiques que frustrar-lo: s’ha equivocat, no ho ha escrit expressament en castellà!.

Petit recordatori de Martí Royo

Aquest dimecres divuit de juliol en farà 10 que va plegar de viure. El món casteller l’ha recordat amb una entrada de pilars i el toc de gralles simultanis. La regidoria de Cultura amb un parlament de Joan Carrera, que n’era el de l’any 1989 de l’erecció del monument al pilar de Vuit. El Fèlix Miret amb el gest èpic d’arribar a acarar-se amb el quart del monument – tan a la vora del qual va viure dos mesos de l’estiu passat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Manolo millor alcalde?.
Si realment penseu això i us postuleu per una continuïtat per que en dieu govern de canvi?

Urbanisme social?.
Venda del territori a gent de fora en dieu ara urbanisme social?. Pregunta-li a tot el jovent que va neixer o creixer a Altafulla i ara viu a altres pobles del Baix Gaià perque van tenir que marxar i que en pensa de l'urbanisme social en un poble on el principal partit són els comunistes de piscina.

Anònim ha dit...

Està bé que de quant en quant la espifieu, ho dic pel tema pancarta, així se os veu una mica menys prepotents.
Jaume

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.