Altafulla amb tota la il·lusió

5/6/11

Anton Costas valora les condicions de rescat de Grècia, Irlanda i Portugal

Anton Costas, el nostre polític econòmic de capçalera valora les condicions de rescat imposades a Grècia, Irlanda i Portugal pel FMI, BCE i l'Ecofin i les qualifica com de plans d'austeritat impossibles de complir, de "Santificación del sacrificio estéril". Buscant-les les causes de la seva decisió apunta tres conjectures:
1) El vertader objectiu fou d'evitar la fallida dels bancs - especialment alemanys i francesos - que van donar préstecs al sector públic grec i al sector privat irlandès. Estan més preocupats per evitar una crisi sistèmica de la banca europea que pel sofriment dels grecs. Conforme els bancs prestamistes van digerint les pèrdues, els plans d'austeritat seran suavitzats.
2) Cal sospitar que és possible que els experts del FMI de la UE/BCE no acabin d'adonar-se que un país que forma part d'una moneda única és financerament més fràgil i que els plans d'austeritat no funcionen de la mateixa forma. Dins d'una moneda única, la austeritat per sí mateixa no permet créixer sinó que empitjora les coses ja que a la austeritat per a controlar i reduir el dèficit públic i a les reformes de millora de la competitivitat manca la possibilitat de devaluar, que permet créixer a curt termini.
3) Realment, pensen honestament que la austeritat por sí sola porta al creixement. Pensen que els mercats del deute donen credibilitat i confiança als països que es sacrifiquen. De fet, emperò, han de confiar més en un país amb possibilitats de creixement que no amb capacitat per sofrir inútilment.
Anton Costas escull la primera de les conjectures: "Prefiero saber que mi destino depende de la sagacidad de los hijos de las tinieblas que de la bondad estúpida de los hijos de la luz. Al menos los primeros saben que si se aligera de forma rápida la carga que pesa sobre esos tres países, puede suceder que cuando el FMI, la UE y el BCE despierten de su sueño de austeridad bondadosa, el euro ya no esté ahí. No sería la primera vez; ya sucedió con el sistema patrón oro de inicios del siglo XX".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.