Altafulla amb tota la il·lusió

15/12/11

Oberts al món des de la Vila Oberta i Social (XVII)(1)


John Carlin: “Si la malaltia futbolera no tingués la condició d’ortodoxia social, seria tema per al psiquiatra”

Esclat de la bombolla immobiliària: evolució del nombre de vivendes venudes des de 2006 a 2011 entre gener i setembre: 706.928 (2006), 644.821 (2007 / - 8,8 interanual), 439.045 (2008 / - 31,9%), 463.719 (2009 / - 5,6), 340.793 (2010, - 26,5), 240.673 (-29,4% / 2011).

Crisis d’ingressos fiscals (també amb Concert econòmic...): entre 2007-2009, han perdut – 4 punts del PIB en recaptacions (3 mil M d’e). El conseller proposa a les Diputacions que en tenen la competència la pujada de 3,5 punts de pressió fiscal, en el procés de recuperació propi i de convergència fiscal a la UE (amb el 39% del PIB a l’eurozona): lluita contra el frau (2.500 milions), + a societats i de les rendes altes.

Cimera de Brusel·les de la UE / Eurozona:

La 44ª i última de ZP*: “Queda la mitad del camino por recorrer”: el BCE ha de donar suport per a rebaixar els tipus que paguem pel deute i en fer tornar a fluir el crèdit a empreses i famílies. La principal errada fou l’impagament parcial de ldeute grec, que disparà la malfiança dels inversors i que ha calgut corregir.

(*) Ara és reconegut, sense explicitar-ne el seu nom, pel mateix País que el crucificà pel procés de segona tanda d’estatuts, encapçalats pel català (PSC-ICV+ CiU) i per la competència entre Prisa i el grup de Ruores (amb l’home de la Chacón, Miguel Barroso, com a alt executiu...): “ Ahora toca desplegar en España un apolítica coherente con ese expediente de cumplimiento que ha dejado servido, justo es reconocerlo, el Gobierno socialista”

Timothy Garton Ash, catedràtic d’estudis Europeus a Oxford, a Camerton debilita la UE: “Un fet extraordinari. Al menys 23, i tal vegada 26 del 27 estats membres de la UE, accepten vincular-se legalment pera equilibrar els seus pressupostos, sota la jurisdicció del Tribunal Europeu de Justícia i amb uns programes de reducció del dèficit que hauran d’acordar amb la amb la Comissió Europea. I per als 17 membres de l’eurozona s’escauran sancions automàtiques si el dèficit supera el 3%. Benvingut a una Europa alemanya*. A canvi, tindrem més diners per a rescats i es dóna a entendre que el BCE intervindrà de forma més activa als mercats. Alemanya n’assumeix les despeses. Sobre el paper, tot plegat, equival a un gran pas vers la unió fiscal i de transferències per als membres actuals de l’eurozona i altres vuit decidits a entrar-hi en el futur. És un pas de la confederació a la federació.
L’irònic és que vetant Cameron els canvis al tractat millora la velocitat de les reformes, perquè un canvi del tractat reclamaria unanimitat”.

(*) Josep Oliver a La nova Europa i l’ajust que s’acosta: “El sacrifici que se’ns exigeix posarà el nostre sector públic a règim des d’avui mateix fins el 2015. Més enllà qualsevol millora a la nostra despesa haura de procedir d’augments d’impostos”.

Retrat literari / irònic d’Angela Merke als Daguerrotipos de Last Magister Manuel Vicent: “Aquella mujer adusta de la Alemania comunista, educada en el rigor científico i en la austeridad moral, desde un nuevo calvisnismo renacido está llamada a solventar tot el despilfarro impúdico del catolicismo barroco, el de los sobrinos manirrotos del Sur como la tía luterana del Norte a la que acudes para que te salve de la bancarrota”
“No tiene hijos. Su único ejercicio físico consiste en caminar por los empinados senderos de los Alpes y desde entonces va de cumbre en cumbre, ahora entre gerifaltes europeos, atrapados en los propios desmanes, que acuden a Berlín a interrogarla como a la nueva pitonisa financiera de Delfos. Con ellos habla de eurobonos, de primas de riesgo, del banco mundial, del nuevo destino de Europa y de dietas para adelgazar, sin dejar de alargar la mano cuando pasan por delante las bandejas con pasteles de queso”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.