Altafulla amb tota la il·lusió

28/8/12

Euroeconomia, el nostre pa de cada dia


Guillermo de la Dehesa a “No habrá ruptura de la zona euro”: “Molts inversors estan estimant una probabilitat creixent de trencament de l’àrea del euro. A causa de quatre menes d’actuacions:
a) les decisions dels líders europeus estan basades, fins ara, erròniament, en un joc de suma zero, on si uns Estat hi guanyen els altres hi ha de perdre, com si fossin empreses en un mercat que no creix; oblidant que, entre Estats, si cooperen sempre poden escaure’s sumes positives.
b) els Estats creditors del Nord imposen,als endeutats del Sud un ajust fiscal, necessari però excessivament ràpid i a més nominal i deflacionista que pot portar-los a una recessió més acusada, augmentant-ne el deute-PIB, que no és compensat amb menys superàvit i més inflació als països del nord
c) l’ESM i EFSF no compren bons del tresor a Espanya i Itàlia (encara solvents, però amb creixents problemes de liquiditat).
d) la dominació (com a abans a l’espiral d’armamentisme nuclear) del joc de la gallina. Els inversors empenyen al límit el preu de compra dels ofertats bonus (spreds) del deute públic; per salvar l’euro els líders europeus empenyen al límit les reformes i la rebaixa del dèficit a Espanya i Itàlia. Si ningú no cedeix, caurem tots en l’abisme; si cadascú cedeixen una mica, ens salvarem tots plegats.
L’eurozona actualment està partida en dues pels Pirineus i els Alps: al seu sud, l’interbancari ja ha deixat de funcionar, el seus bancs pateixen un difícil accés normal a liquiditat; la qual millora als del nord,que rep les creixents sortides de dipòsits procedents del sud. A més, els bancs del nord i els seus supervisors no permeten que els seus dipòsits reinverteixin al sud, on s’agreuja la desintegració bancària i la forta contracció del crèdit.
Per tal que funcioni la transmissió de la seva política monetària, el BCE haurà d’intervenir novament, tornant a garantint la comprant pels bancs del sud de deute sobirà pròpia. El tipus de refinançament del BCE és del 0,75, però no regula els tipus al per menor a España i Itàlia: que són tres punts més a Alemanya, perquè estan correlacionats amb el preu de compra en relació a l’ofertat del deute sobirà (spreads). Malgrat la gravetat de la situació em resisteixo a pensar que l’estupidesa humana arribi tan lluny com per acceptar un trencament de l’euro que produeixi una nova gran recessió, on tots els estats membres de l’eurozona i els seus 500 milions de ciutadans sortiran perdent i cap guanyant-hi. A més confio en la creixent pressió internacional i, sobretot, en el BCE, que amb el seu il·limitat poder d’actuació farà tot el necessari per evitar-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.