Altafulla amb tota la il·lusió

7/12/11

Oberts al món des de SaltAlonsos / Altafulla / Allufatla (XII)


Dos milions de funcionaris aturen ensenyament i sanitat a Gran Bretanya contra les retallades de Cameron i la reforma de les pensions: “No cuts”.

Eurozona…:

X.Vidal-Folch a Choque cruel de soberanías: “Europa està immersa en dos processos fonamentals: El primer és que l’actual crisi, un rebot insidiós i letal que estallà el setembre de 2008 des de l’epicentre de Wal Street, està derrotant la polítca. Des de maig de 2010 ha provocat la caiguda en les urnes de seis Governs de la Unió (Regne Unit, Holanda, Irlanada, Portugal, Dinamerca i Espanya) i ha canviat altre dos (Itàlia i Grècia) per Executius tècnics. La crisi, i sobretot, la deficient gestió de la crisi el que desarbora, un rera l’altra, els Governs en exercici. A Itàlia i Grècia – malgrat l’abismal diferència entre un murri / Berlusconi i un Papandreu / Job -, els governants s’han deteriorat a sí mateix, en incomplir llurs compromisos amb els creditors i amb els socis europeus.

Aquests avatars configuren l’altra gran procés que tanalla Europa, una crisi del seus fonaments, on el vell (les precàries sobiranies econòmiques nacionals) no encerta a morir i el nou (la unió econòmica europea que completa a la monetària) forcegen encara per nèixer. Ambdues sobiranies, les declinants i l’emergent, disputen acarnissadament entre sí,com una pintura negra de Goya. Proliferen les queixes per haver susbtituït el mafiós Caiman italià pel professor Monti, pilcre i sensat, però assessor de Goldman Sachs: sense la mediació de vot popular més que en segon grau, el dels parlamentaris. La popularitat d’aquesta crítica contrata amb l’absència de memorial de greuges, per exemple espanyols, contra Berlusconi, el qui desencadenà a l’agost la fase més aguda de l’explosió el cost del deute, perjudicant directament les butxaques dels contribuents ibèrics.

Per a sortir d’aquesta crisi cal instruments alegrement solidaris com la capacitat d’intervenció, ràpida, massiva i il·limitada del BCE i uns autèntics eurobons gestionats per un Tresor únic. Però també les mortificants eines que garanteixin als prestadors en última instància que els deutors sertan rigurosos, assumint compromisos d’austeritat sensats, controls de troikes i interferències de supervisió comunitària als presupostos nacionals… Tot plegat configura l’entrellat de la pròxima cimera europea.



Antonio Argandoña, càtedra La Caixa de l’IESE: “ El meu diagnòstic és que Alemanya i els seus socis esperen una acció decidida dels governs perifèrics per ajudar-los. Això trigarà temps, i les condicions seran molt dures: per començar, ja s’escau un control extern sobre els comptes públics italians. Per tant, com més aviat fem el primer pas, millor. ¿Que perdrem la nostra autonomia fiscal? Ja no en tenim: ens agradi o no, estem en mans dels nostre creditors, com està en mans del seu banc la família que no paga la hipoteca. Tot i així, el nostre Govern decidirà en què s’ha de gastar; el que no podrem fer és gastar per sobre del seus ingressos”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.