Altafulla amb tota la il·lusió

3/11/08

Ple d’octubre: no a les bonificacions proposades per ABG i AUPA, a part.

Increíble, però cert, i viscut aquest octubre als Plens d’Altafulla:
El grup d’ABG s’enroca a demanar bonificacions de l’impost directe principalíssim (l’IBI) i únicament per al censats al padró com primers residències…
Fins aquí una proposta que, com totes, cal analitzar per a contestar-la raonadament, centrant-los en el seu contingut objectiu, al marge de les fòbies o fílies al Ple:
passant la prova de la seva virtualitat legal i de les seves conseqüències econòmiques.
L’informe del tresorer municipal ens aconsellà, a partir de la lectura de l’art.74.2 de la RDL 2/2002, de 5 de març i de consultes amb BASE:
a) la seva nul·litat de ple dret, ja que les bonificacions proposades per ABG han de ser generals i col·lectives, tal i com va ser la revisió cadastral. Precisament, aquesta màxima jurídica, ja ens va fer retirar la proposta acordada per la majoria del govern; de bonificar la zona coneguda com la del “poblado”, la menys equitativament i comparativa valorada.
b) en cas d’aplicació d’aquesta bonificació general ja havíem perdut dos anys, ja que només pot aplicar-se el primer trienni d’aplicació de la revisió.
c) també les repercussions econòmiques la desaconsellen radicalment: la bonificació més lleugera ens deixaria el padró de l’any vinent a boi 2M 248 mil d’euros. El Pla d’estabilitat en reclama recaptar-ne 2.607.436 e.
Però, cal mirar enrere i adonar-se’n de què va fer ABG quan tenia l’alcaldia i descaradament l’hegemonia del govern:
1) enlloc de bonificar, estant com estàvem al segon any de revisió, amb molt bon criteri féu cas de la nostra proposta d’haver d’augmentar el tipus de l’IBI (del 0,85 al 0,9). Calia recaptar més d’IBI perquè el previst necessari el 2007 havia fallat en 400 mil e.; per això amb l’augment del tipus prevèiem arribar a 2.150 mil e.; però finalment vàrem pressupostar-ne també 400 mil e. més.
Al final, en recaptarem, si no hi ha novetat favorable, 2M. 200 mil aquest 2008: 2.011 mil e. del padró principal i 190 mil, passats a cobrament per BASE del 5 de novembre al de desembre, corresponents a aquell bloc de padró sense càrrecs d’imposició concreta.

ABG, qui per responsabilitat política al govern va haver d’augment el tipus de l’IBI, doncs, ara, volen desmuntar la seva pròpia obra: demanant bonificacions que ens farien recular el 2009 a la xifra d’enguany, que ens suposarà un dèficit de 350 mil e. sobre el pressupostat i sobretot boi mig milió menys que el necessari per a 2009.
Fins i tot els dos regidors actuals d’ABG han anat… a la cua de la manifestació dels crítics / afectats per la revisió del cadastre d’aquest ritual primer dissabte de mes…
Tant de cínic oportunisme mai no s’havia vist en la història de les vuit legislatures.

AUPA també demanà bonificacions. Es van oposar a l’augment del tipus de l’IBI i sempre reivindiquen l’acord de març de 2007, quan governaven amb el PSC, de queixar-se pels resultats de la revisió. Certament, quan estava al govern, la seva líder a l’ombra sempre era incapaç d’assumir els nivells de fiscalitat proposats i frenà sempre que pogué actualitzacions imprescindibles de taxes per equilibrar serveis.
J.M.Gené, replicà la seva intervenció al torn de públic, qualificant-la de “demagoga; sempre has estat una demagoga”.
Per la nostra part, el regidor de PAU (delegat d’Hisenda) ja havia expressat, dirigint-se a ABG i AUPA: amb el vostre oportunisme, cinisme i populisme esteu malmetent la poca consciència fiscal que tenim els catalans, els espanyols, els altafullencs, els europeus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.