Altafulla amb tota la il·lusió

19/2/08

La legalitat i procediments de les mocions de censura… constructives…

Reproduïm literalment del llibre editat per la Federació de Municipis de Catalunya, Ajuntament fàcil (pàgs. 28 i 29):

“La moció de censura consisteix en la possibilitat que té el ple d’un ajuntament, amb majoria absoluta dels seus membres de cessar l’alcalde.

Formalment, la moció de censura es fonamenta en el fet que, en el nostre sistema de govern local, l’alcalde és elegit pel ple de l’ajuntament, de manera que el mateix ple tindrà plena legitimitat per cessar-lo.
En un altre sentit, la institució de la moció de censura també es pot entendre que deriva del fet que que la condició de regidor és personal, dada que facilita eventuals canvis en la correlació de forces d’un ajuntament. Així mateix, com que l’elecció d’alcalde potser conseqüència de pactes entre candidatures diferents, la possible ruptura d’aquest pactes pot generar altres majories. (…) La moció de censura serveix precisament per reflectir en l’alcaldia les eventuals noves majories polítiques de l’ajuntament. (…)

(article 197 de la LOREG) Són exemples de limitacions o aspectes restrictius de la moció de censura els següents:
- la moció de censura ha de ser proposada, com a mínim, per la majoria absoluta dels regidors, que l’han d’haver signat personalment i de manera autentificada;
- cap regidor pot avalar durant el seu mandat més d’una moció de censura;
- la moció de censura ha de ser constructiva, és a dir, els qui la signen han de coincidir en donar suport a un candidat alternatiu a l’alcaldia;
Per tant, no és fàcil que en un mateix ajuntament es pugui presentar més d’un moció de censura en el mateix mandat, de manera que els qui la presenten hauran de pensar adequadamentr la seva decisió.

Des del punt de vista del procediment, el més destacat de la moció de censura és que el ple que l’haurà de debatre haurà queda automàticament convocada per a les dotze del migdia de desè dia hàbil següent al del dia de la seva entrada al registre, convocatòria que haurà de ser formalitzada pel secretari de l’ajuntament. D’aquesta manera la llei impedeix que que l’alcalde censurat retardi la celebració del ple que pot aprovar la moció. (…)
La Llei Orgànica del règim electoral general també estableix que el ple ple que haurà de debatre i votar la moció haurà de ser format per una mesa d’edat i en el seu desenvolupament s’ha de permetre que puguin intervenir l’alcalde censurat, el candidat a substituir-lo i els representants dels grups municipals. Si la moció de censura és aprovada per majoria absoluta dels regidors, automàticament queda cessat l’alcalde censurat i elegit el candidat alternatiu.”

2 comentaris:

Anònim ha dit...

i? què?

Anònim ha dit...

indicis, oi?

Publica un comentari a l'entrada

L'únic criteri per publicar els comentaris serà que siguin signats.